BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

tiistai 4. toukokuuta 2010

Luontaislääkintä raskauden ja imetyksen aikana



Löysin hyvää tietoa liittyen luontaistuotteiden käyttöön raskaus ja imetys aikana: (tätä sivua olisin kaivannut kun itse odotin :)

Raskaus ja luontaistuotteet

Koska raskauden ja imetyksen aikana käytetään vain välttämätöntä lääkitystä, luontaistuotteiden ja rohdosvalmisteiden käyttö ei ole perusteltua, koska nämä tuotteet sisältävät useita luonnosta peräi­sin olevia aineita, joilla saattaa olla monimutkaisia vaikutuksia sikiöön. Tutkimusmateriaalin puu­tumisen vuoksi niitä ei voida pitää turvalliseksi todettuja lääkkeitä parempina. On myös hyvä muistaa, että entisaikaan monia rohdoksia on käytetty raskauden keskeyttämiseen, joten kaikki luonnosta peräisin olevat aineetkaan eivät ole sikiölle turvallisia.
Luontaistuotteilla saattaa olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.

LAPSETTOMUUS JA HEDELMÄTTÖMYYS

Lapsettomuuteen on yleensä monia syitä ja niistä yleisimpiä ovat:

Naisilla: - endometrioosi, - tukkeutuneet munanjohtimet, - ovulaatio on epäsäännöllinen tai harvoin esiintyvä, - progesteronin eli keltarauhashormonin tuotanto ei ole riittävä ja raskaus keskeytyy, - elimistö voi alkaa muodostaa vasta-aineita spermaa vastaan, jolloin kohdunkaulan lima tuhoaa siit­tiöt

Miehillä: - epänormaali sperma (epämuodostuneet siittiöt, ym.), - siittiöiden alhainen määrä tai heikko liikkuvuus, - erektiovaikeudet (mm. lääkkeiden sivuvaikutuksena).

Usein lapsettomuus ja keskenmenot ovat seurausta limakalvojen heikosta kunnosta, jolloin hedel­möitynyt munasolu ei kiinnity kohdun seinämään. Suuri syy limakalvojen heikkoon kuntoon on A-vitamiinin, sinkin ja rasvahappojen puute. Keinotekoisia A-vitamiinivalmisteita ei tule käyttää. Sen sijaan kalanmaksaöljy sisältää luonnon A- ja D-vitamiinia. Omega-6 rasvahapoista elimistö muodostaa mm. sukupuolihormoneja, joita ilman raskaus ei ole mahdollista.  
E-vitamiini on tärkein tekijä hedelmällisyydessä. Eniten E-vitamiinia on vehnänalkioissa. Muita E-vitamiinilähteitä ovat: kasvien siemenet, pähkinät, mantelit, kalan mäti, tuoreet öljyt ja tuoreet olii­vit. Synteettisenä E-vitamiini ei vaikuta tehokkaasti hedelmättömyyteen.
Vehnänalkioita voi nauttia vaikkapa aamiaiseksi yön yli turvotettuna. Vehnänalkioöljy on nestemäi­senä paremmin imeytyvä. Se voi ehkäistä keskenmenoja ja parantaa sukurauhasten toimintaa. Li­säksi öljyn käyttö voi parantaa sydämen verenkiertoa ja helpottaa vaihdevuosivaivoja. Öljyä otetaan yksi jälkiruokalusikallinen kolme kertaa päivässä, annostusta voidaan myöhemmin pienentää.
Hormonitoiminnan kiihdyttämistä voi parantaa myös istumakylvyillä ja liikunnan lisäämisellä. Myös Omega 3-rasvahappojen käyttö voi vaikuttaa suotuisasti kuukautisongelmiin ja heikkoon hormonitoimintaan. Omega-3 rasvahapot ovat tärkeitä mm. sikiön aivojen ja silmien kehitykselle. Omega-3 rasvahappojen käytöllä ehkäistään myös synnytyksen jälkeistä masennusta. Käyttö on aloitettava varovasti, koska verenkierron paraneminen saattaa aiheuttaa alussa huimausta. Hormo­nien muodostumiseen tarvitaan myös B6- ja B5-vitamiineja.

 Kuparin puutos voi vaikuttaa lisääntymiskykyyn heikentävästi. Kuparia saadaan muun muassa äyriäisistä, sisäelimistä, sienistä, pähkinöistä ja täysjyväviljasta.

Sinkin puutos saattaa vaikuttaa miehillä siittiöiden heikentyneeseen tuottamiseen. Muita sinkin puutosoireita ovat esimerkiksi impotenssi ja korvien soiminen. Sinkkiä saadaan muun muassa see­saminsiemenistä, leseistä, naudan lihasta ja juustosta.

Mangaanin puutos voi aiheuttaa miehillä hedelmättömyyttä ja impotenssia. Mangaania saa­daan esimerkiksi leseistä, mustikoista ja manteleista.

 Jodin puutos voi vaikuttaa hormonien toimintaan heikentävästi.

 Inkivääri aktivoi hormonituotantoa yhdessä ginsengin kanssa ja piristää verenkiertoa.

 Arginiini parantaa siittiöiden laatua.

 Damianalla on voimakas sukuviettiä kiihottava vaikutus ja sitä käytetään aktivoimaan sukurauha­sen toimintaa.

 Seleeni parantaa siittiöiden laatua ja aktivoi hormonituotantoa. 


RASKAUS 

 Odottava äiti tarvitsee ravintolisiä, koska sikiö kuluttaa äidin aineita. Vauva vie esimerkiksi kalk­kia, jota tarvitaan muun muassa äidin parempaan ruuansulatukseen ja luustolle. Jotta kalkki imey­tyy, tarvitaan myös D-vitamiinia. D-vitamiini voi vaikuttaa stressinsietokykyyn. Koska D-vitamii­nin ravinnonlähteet ovat vähäisiä, pimeän vuodenaikaan D-vitamiinilisää suositellaan lähes kaikille. Erityisesti täydennystä tarvitsevat: 3-15-vuotiaat lapset ja nuoret koko kasvuiän ajan loka-maalis­kuun aikana, jos lapsi käyttää niukasti maitovalmisteita sekä tummaihoiset lapset läpi vuoden sekä raskaana olevat ja imettävät äidit (10 mikrog/vrk) .

Piin käyttöä voi varmistaa vaikkapa peltokorteteellä. Pii on tärkeä tekijä tulehduksia vastaan.
 Sikiö tarvitsee kehittyäkseen B2-vitamiinia sekä foolihappoa. Foolihapon puute saattaa aiheuttaa lapselle selkärankahalkion sekä henkistä jälkeenjääneisyyttä. Jotta foolihappo toimii soluissa riittä­västi, se tarvitsee kaverikseen C-vitamiinia. C-vitamiinin tarve siis kasvaa raskauden aikana.

 Raudan tarve lisääntyy myös raskauden aikana. Nestemäiset rautavalmisteet imeytyvät tehok­kaammin kuin tabletit. Rautavalmisteen kanssa ei pidä nauttia yhtä aikaa maitovalmisteita, koska maitovalmisteet heikentävät imeytymistä. Raudan imeytyminen suolistosta tehostuu, kun C-vita­miini otetaan aterian yhteydessä. Rautalääkitys on tarpeen niille äideille, joilla on vähäiset rautava­rastot tai veren mitattu hemoglobiiniarvo laskee alle 120g/l.

 Jodin tarve kasvaa raskauden ja imetyksen aikana. Raskauden aikainen jodipuutos voi johtaa kre­tiinilapsen syntymiseen. Jodia saa esimerkiksi mineraalisuolasta, merilevästä, kananmunasta ja val­kosipulista.

 Raskausajan ensimmäisten 14 viikon aikana äiti tarvitsee aminohappoja, jotta sikiön aivosolut voivat muodostua. Aminohappoja on yhteensä 22 ja niitä kaikkia tarvitaan yhdessä. Aminohappoja saadaan esimerkiksi ternimaidosta, kananlihasta, siemenistä, palkokasveista ja banaanista. Luon­nollinen aminohappovalmiste sisältää L-aminohappoja ja synteettinen D-aminohappoja.  Puute saattaa aiheuttaa myös väsymystä, hedelmättömyyttä sekä makeanhimoa.

 Raskauspahoinvointia voi helpottaa luontaisesti homeopaattisilla valmisteilla kuten Nux vomica D4:llä.
 Ummetus on raskaudenaikainen oire, joka saattaa johtua hormonaalisista syistä. Ensisijainen hoito on ravinnon kuitupitoisuuden, kuten viljatuotteiden, ja kasvisten määrän lisääminen. Tämän lisäksi liikuntaa tulee lisätä. Kuituvalmisteet yhdessä runsaasti nautitun nestemäärän kanssa lisäävät ulos­teen massaa. Annostusta nostetaan asteittain ilmavaivojen ja vatsan turvotusten välttämiseksi.


 IMETYS

 Maidon parempaan herumiseen voi auttaa nokkosta sisältävät Urticalcin puristeet ja luonnon yr­teistä tehty mammatee sekä tilli.
 Rintatulehdus on aina hoidettava välittömästi. Luontaisia keinoja rintatulehduksen hoitamiseen ovat Echinaforce-uutteen käyttö sisäisesti ohjeen mukaan sekä rintojen hierominen arnikkiuutteella sekä Echinaforcella. Rintoihin syntyviä haavoja voi ehkäistä esimerkiksi Johannis-öljyllä.

 SYNNYTYKSEN JÄLKEEN
 Stressin sietokykyyn ja synnytyksen jälkeiseen masennukseen voi vaikuttaa B1-vitamiinilla eli tiamiinilla sekä B6-vitamiinilla eli pyridoksiinilla.
 Pienet vauvat, joilla on mahavaivoja, ruoka-aineallergioita ja jotka ovat syntyneet keisarileikkauk­sella saattavat hyötyä maitobakteerien käytöstä. Vauva saa heti syntyessään bakteerikannan äidil­tään, joten myös odottavan äidin on hyvä käyttää maitohappobakteereja. Bakteerikanta vaikuttaa elimistön puolustuskykyyn sairauksia ja tulehduksia vastaan.

Tietolähteet :  A.Vogel: Luonto, paras lääkitsijä
                      D.O.Christer Pellas: Homeopatian aakkoset
                      Tuula Laamanen: Ravintoterapian käsikirja
                      Internet


HOMEOPAATTISET VALMISTEET

CAULOPHYLLUM            synnytystä helpottava
CIMICIFUGA                    munasarjavaivat
COCCULUS                      raskausajan pahoinvointi
GINSENG                          hedelmättömyys
MITCHELLA                      kuukautishäiröt
PLATINUM                        munuaistulehduksen aiheuttama hedelmättömyys
PULSATILLA                     rintatulehdus, rintojen turvotus
SEPIA                                 synnytysmasennus
URTICA                             tehostaa äidinmaidon eritystä

Mitä ruoka-aineita ja ravintovalmisteita on syytä välttää tai rajoittaa raskauden ja imetyksen aikana  

Ruoka-aine   Suositus   Rajoituksen syy  
Maksaruoat ja maksamakkara Ei suositella raskauden aikana Runsas A-vitamiinin määrä.
Keskenmenon ja epämuodostu­mien riski.
Alkoholi Hyvä välttää kokonaan raskauden aikana
Imetyksen aikana hyvin rajoitetusti
Haittaa sikiön kasvua ja kehitystä.

Alkoholia on rintamaidossa lähes yhtä paljon kuin äidin veressä.
Hauki (merestä tai järvestä pyy­detty)

Itämeren isot (yli 17 cm) silakat tai lohi (Huom. kirjolohta voi käyttää!)
Ei suositella raskaus- ja imetysai­kana lainkaan
1-2 kertaa kuussa
Elohopea läpäisee istukan ja  voi vaurioittaa sikiön aivoja.
PCB -yhdisteet ja dioksiinit voivat aiheuttaa kehityshäiriöitä.
Korvasienet Ei suositella raskaus- ja imetysai­kana Korvasienen sisältämä myrkky, gyromitriini, ei hajoa keitettäessä eikä kuivattaessa.
Pellavansiemenet Ei suositella raskaus- ja imetysai­kana Pellava on tehokas kadmiumin kerääjä. Siemenissä on syaanive­tyä.
Merilevävalmisteet Ei suositella raskaus- ja imetysai­kana Jodimäärissä suuria vaihteluja. Liiallinen saanti haittaa kilpirau­hasen toimintaa ja sikiön kehitystä.
Tartarpihvi

Raaka jauhelihataikina
Ei suositella raskaus- ja imetysai­kana
Ei pidä maistella
Toksoplasmoosin vaara:keskenmeno tai sikiölle va­kava infektio
Tyhjiöpakatut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet, pateet ja mäti sekä pastöroima­ton maito (tilamaito) ja siitä val­mistetut juustot ym. tuotteet.
HUOM! Suomessa maito pastö­roidaan lakisääteisesti.
Valmisruoat ja pakastevihan­nekset.
Ei suositella raskauden aikana.





Kuumennettava kunnolla ennen syömistä.
Listerioosin vaara: keskenmeno, ennenaikainen synnytys, vaikeita yleisinfektioita, aivokalvontulehdus lapselle


   
Listeriabakteeri tuhoutuu yli 72 º C kuumennuksessa, ei tuhoudu pa­kastettaessa eikä suolatessa.




0 kommenttia: