BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Imettämisestä

 "Kitinää, pienet nyrkit tunkeutuvat suuhun ja kertovat että on NÄLKÄ!"


Imetys on taikaa. Miten pieni ihminen voi saada kaiken tarvitsemansa maidosta jota kehoni tuottaa? Ensimmäinen asia jota vauva tekee syntymänsä jälkeen on rinnan syöminen. Ensiksi se on meiltä kummaltakin paljon vaativaa harjottelua, pieni suu ei meinaa löytää kunnolista otetta ja maiskutus on kova.
Ensiöinä Myrsky söi 15 minuutin välein, hän halusi tarkistaa että maitoa riittää hänen tarpeittensa täyttämiseksi.

Imetys on ihmeelistä ja taas ollaan luonnon järjestämän asian äärellä. Luonto hoitaa kasvattinsa. Heti kun vauva on syntynyt (ja sitä ennen) äidin keho rupeaa tuottamaan ternimaitoa joka sisältää kaiken mitä pieni ihminen voi alkuelämässään tarvita. Kumpikin (minä ja vauva) tiedämme mitä sillä pitää tehdä ja kenelle se kuuluu. Maito on rakkauden juomaa, se on tarkoitettu kaikkein rakkaimalle. Se pitää äidin ja lapsen yhdessä sillä pieni ei pärjää ilman äitinsä maitoa.... Paitsi nykyään. Pienille annetaan varhaisessa vaiheessa korvikkeita, rakkauden juoma korvataan lehmän maidosta tehdyllä vastikkeella jonka sokeri ja rasvapitoisuus eroavat äidin maidosta. Lehmän maito on rakkauden juomaa pienelle vasikalle jonka on heti opittava seisomaan ja juoksemaan vihollisia karkuun. Joka syö tuoretta heinää, märehtii ja jolla on kolme mahaa. Ihmisvauva taas oppii vasta vuoden päästä syntymästään kävelemään, hänen ei tavitse juosta vihollisiaan karkuun, hän käyttää tämän energian kasvamiseen ja oppimiseen. 

Ihmisvauva ei selviä myöskään pitkää aikaa ilman emonsa läheisyyttä ja tämän tarjoamaa maitoa kuten esimerkiksi sudenpennut tai tiikerin poikaset joiden emot lähtevät aamulla saalistamaan ja saapuvat vasta illalla ruokkimaan pentunsa. Ihmisen maito sulaa nopeasti ja pienellä vauvalla voi olla jo parin tunnin päästä kiljuva nälkä niinpä ihmisen sanotaan kuuluvan "kantaviin nisäkkäisiin" eli samaan luokkaan kuin esim. kengurut jotka kantavat poikasensa pussissa tai gorillla jonka poikanen roikkuu selässä mukana. Niinpä ihmisen ( ja eritysesti äidin) lantio on tehty vauvan istuttavaksi. Ajan myötä ihmiset ovat kehittäneet erilaisia kantoliinoja, reppuja ja vaunuja lastensa mukaan saamiseksi.

Ihmisen maito sisältää melkein kaikki vitamiinit mitä lapsi tarvitsee sekä vastustuskykyä tauteja vastaan. Eikös ensimmäiset taudit ja sairaudet yleensä rupea puhkeamaan siinä 3-kuukauden iässä jolloin laitetaan rokotukset...

Itselleni imettäminen on tärkeää. Se saa minut ottamaan Myrskyn lähelleni, rauhoittumaan ja keskittymään häneen. On kaunista katsella kuinka pieni imee suloisesti rintaa, painaa pienen kätensä sitä vasten ja syö maailman vanhinta ruokaa ajalta ennen ajanlaskua, ajalta jolloin ihminen eli yhteen luonnon kanssa, tulkitsi sen salaisia viestejä ja kuunteli sen kertomusta. Imettämällä palataan niin kuin synnytyksessä tuhansia ja taas tuhansia vuosia taaksepäin aina alku äitiin asti!

0 kommenttia: